Aeschynanthus

Lipstickplant
Aeschynanthus verzorging
Verzorging: Gemiddeld
Familie: Gesneriaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Afkomstig uit Zuidoost-Azië
 • Groeit als epifyt in regenwouden
 • Bekend om zijn opvallend gekleurde bloemen

Aeschynanthus, ook bekend als lipstickplant, is afkomstig uit de tropische gebieden van Zuidoost-Azië, waaronder Indonesië, Maleisië en de Filipijnen. Deze plant is geliefd om zijn helder gekleurde bloemen, die vaak in contrast staan met het donkergroene blad.

Aeschynanthus groeit voornamelijk als epifyt in regenwouden, wat betekent dat ze leven op andere planten zonder daarvan voedingsstoffen te onttrekken. Ze zijn populair als kamerplant vanwege hun unieke uiterlijk en relatief eenvoudige verzorging.

Aeschynanthus verzorging in het kort
Halfschaduw, Indirect zonlicht
Veel water
Weinig snoeien
18-29 graden (tropisch)
Tweejaarlijks verpotten
Stengel- / stamstek
Tropisch, Turf
Laag risico op ziekten
Wortelrot
Huisdier en kindvriendelijk
Hoge luchtvochtigheid
Gemiddelde groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Aeschynanthus kamerplant, ook wel Lipstickplant genoemd. Daarnaast vind je informatie over Aeschynanthus soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Aeschynanthus verzorging

Algemene verzorging

Aeschynanthus, ook wel bekend als de lippenstiftplant, is een populaire kamerplant vanwege zijn unieke bloemen en redelijk gemakkelijke verzorging. Deze plant houdt van helder, indirect licht en doet het goed voor een oost- of westgericht raam waar hij geniet van de zachte ochtend- of namiddagzon. Direct zonlicht kan de bladeren beschadigen, dus een plekje waar gefilterd licht binnenkomt is ideaal.

Wat betreft water geven, houdt de Aeschynanthus van vochtige grond, maar niet van natte voeten. Laat de bovenste laag van de grond tussen de gietbeurten door dus opdrogen. Overbewatering kan leiden tot wortelrot, dus een goede drainage van de pot is belangrijk.

Daarnaast houdt de Aeschynanthus ook van een hoge luchtvochtigheid, dus bijvoorbeeld in de keuken of badkamer plaatsen is een goede optie of gebruik een luchtbevochtiger om de perfecte omstandigheden te creëren.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Aeschynanthus.

Standplaats

Aeschynanthus, ook bekend als lippenstiftplant, doet het zeer goed in helder, indirect licht

Ze groeien het beste wanneer ze op ongeveer 1 tot 2 meter afstand van een raam op het oosten of westen worden geplaatst, waar ze zachte ochtend- of middagzon ontvangen.

Een alternatieve locatie zou een raam op het noorden zijn, maar dan iets dichter bij het raam (binnen 1 meter), aangezien het licht daar zwakker is.

Als een Aeschynanthus te veel direct zonlicht krijgt, kunnen de bladeren verbranden, wat leidt tot bruine vlekken of verkleuring. Te weinig licht resulteert in minder bloemen en een langzamere groei.

 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.
 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.

Water

De Aeschynanthus houdt van een vochtige grond tijdens het groeiseizoen in de lente en zomer. Het is aanbevolen om deze plant eens per week water te geven, ervoor zorgend dat de grond tussen de gietbeurten licht opdroogt.

Tijdens het niet-groeiseizoen in de herfst en winter, kan de frequentie van het water geven worden verminderd tot eens in de twee weken, afhankelijk van de luchtvochtigheid in de kamer.

 • Veel water - Planten die veel water nodig hebben, kunnen het beste bijna dagelijks of meerdere keren per week water krijgen (afhankelijk van het seizoen). Vooral tijdens het groeiseizoen is een licht vochtige grond belangrijk. Als de bovenste laag droog aanvoelt, heeft de plant waarschijnlijk water nodig.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Geeft de voorkeur aan warme, vochtige omstandigheden die typerend zijn voor tropische omgevingen.

 • Tropisch - Warme temperaturen variërend van 18°C tot 29°C. Ideaal voor de meeste gangbare kamerplanten afkomstig uit tropische regio's, en biedt warmte en vochtigheid vergelijkbaar met hun natuurlijke habitat.

Grondsoort

Geeft de voorkeur aan goed drainerende maar vochtvasthoudende grond; gedijt goed in hoge luchtvochtigheid.

 • Tropisch - Rijk aan organisch materiaal met goede drainage, ontworpen voor tropische kamerplanten die gedijen in consistent vochtige maar goed doorlatende grondomstandigheden.
 • Turf - Bevat veenmos als het belangrijkste component, met uitstekende vochtretentie en zuurgraad ideaal voor zuurminnende planten zoals varens en Afrikaanse viooltjes.

Luchtvochtigheid

Geeft de voorkeur aan een hoge luchtvochtigheid om zijn inheemse tropische omgeving na te bootsen.

 • Hoog - Hoge luchtvochtigheid: Meestal gedefinieerd als boven 60%, vaak in het bereik van 60% tot 80% (of zelfs hoger). Planten die hoge luchtvochtigheid vereisen, zijn meestal inheems in tropische regenwouden en vergelijkbare omgevingen waar de lucht consequent vochtig is.

Snoeien

Snoei om vorm te geven of dode bloemen te verwijderen; zelden snoeien is nodig.

 • Laag - Planten met een lage snoeibehoefte hebben meestal eens per jaar of minder snoei nodig, voornamelijk om dode of zieke delen te verwijderen en hun vorm te behouden; dit is vaak het beste te doen in de late winter of het vroege voorjaar voordat de groeifase begint.

Ziekten

Over het algemeen veerkrachtig maar overbewatering kan leiden tot wortelrot.

 • Laag - Kamerplanten in deze categorie zijn over het algemeen zeer resistent tegen ziekten. Ze vereisen minimale zorg op het gebied van ziektepreventie en gedijen goed verschillende omgevingen zonder veel problemen. Deze planten zijn een uitstekende keuze voor beginnende plantenliefhebbers of mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Groeit matig, afhankelijk van licht en water, maar niet zo snel als sommige tropische planten.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie groeien met een gestage snelheid en kunnen in de loop van een seizoen of jaar een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe groei vertonen. Deze planten vereisen mogelijk regelmatig onderhoud, zoals snoeien en verpotten, om hun gezondheid en vorm te behouden.

Giftig

Over het algemeen als niet-giftig beschouwd voor huisdieren en kinderen.

 • Geen - Kamerplanten in deze categorie zijn volledig veilig voor zowel kinderen als huisdieren. Er zijn geen gezondheidsrisico's bij inname of aanraking, wat deze planten ideaal maakt voor huishoudens met jonge kinderen en dieren.

Verpotten

Geeft de voorkeur aan kleine ruimtes en groeit langzaam, dus tweejaarlijks verpotten is voldoende.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Stengel- / stamstek - Bij deze methode wordt een stuk van de stengel of stam afgesneden en geplant om een nieuwe plant te vormen. Deze methode wordt vaak gebruikt bij planten die geen duidelijke bladeren hebben om te stekken.

Aeschynanthus video's

Mona Lisa Lipstick Plant (Aeschynanthus) Care And Propagation!

Aeschynanthus radicans (Lipstick plant) Houseplant Care

Aeschynanthus alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Begonia

Stippenbegonia

Spathiphyllum

Lepelplant, vredeslelie

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Aeschynanthus kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Aeschynanthus soorten

kamerplanten

Aeschynanthus Japhrolepis

kamerplanten

Aeschynanthus Pink Polka

kamerplanten

Aeschynanthus Rasta

Must-haves om jouw Aeschynanthus te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken